Ján Fečík


osobná stránka · blog

Dátum: sobota, 18. mája 2024
Čas: 23:35:00, 1716068100, @940
Meniny má: Viola
IP adresa: 18.189.185.251

Kratšie skúsenosti s Oculus Go 64 GB

Chcel som si k svojim 35. narodeninám kúpiť nejaký zbytočný darček a vždy som premýšľal nad virtuálnou realitou, keďže ma to zaujímalo aké to môže byť. Na trhu sú rôzne typy okuliarov pre virtuálnu realitu, no zaujala ma značka Oculus hlavne prevedením a cenou takej základnej verzie. Ich okuliare na virtuálnu realitu sa dajú používať aj bez PC či mobilného telefónu čo mi vyhovovalo, keďže som to nechcel na hranie k počítaču, ale skôr to vyskúšať aké to je zo všetkých strán, tak som počítač ani neriešil.

Hranie sa na „majstra“ murára po druhé  ·  Rezanie a brúsenie keramického obkladu

Celkom som sa na ne tešil, ale po vyskúšaní som zostal poriadne, totálne, úplne sklamaný. Balenie teda obsahovalo okuliare pre virtuálnu realitu, bezdrôtový ovládač, ktorý slúžil ako také „laserové“ ukazovátko v rozhraní virtuálnej reality, nejaká guma či podložka v prípade použitia klasických dioptrických okuliarov a samozrejme manuál :-) Hneď po rozbalení som musel okuliare pripojiť na nabíjačku, lebo integrovaná batéria v okuliaroch bola úplne na nule, takže som musel chvíľu počkať.Kratšie skúsenosti s Oculus Go 64 GBPo nabití som do telefónu nainštaloval aplikáciu Oculus, ktorá bola potrebná na prvé spustenie a nastavenie okuliarov, pričom ďalej pri používaní už telefón nie je samozrejme potrebný. Virtuálne rozhranie vyzeralo super a jednoducho, celkovo ten koncept je dobre vymyslený, no žiaľ super to bude tak možno za niekoľko rokov a nie dnes. Siahol som po lacnejšej variante okuliarov z toho dôvodu, že som nechcel vyhodiť zbytočne viac peňazí za taký lapač prachu ak by to stálo za houby, alebo by ma to až tak moc nechytilo. Aj tak neboli všetky vyššie verzie skladom, ale len na objednávku a ako som teraz pozeral, tak stále nie sú na sklade. Parametrovo čo sa rozlíšenia týka boli na tom podobne aj keď stáli dva krát toľko, tak som tomu nedával veľkú váhu, že by to malo až taký zmysel dať dva krát viac peňazí za vyšší model. Neskôr som zistil, že tie drahšie by mali dostupné práve také aplikácie, ktoré by ma zaujímali.

Po zoznámení sa s rozhraním a taktiež skúšaním rôznych aplikácií sa mi okuliare vybili asi po necelých 2 hodinách. To bolo také prvé veľké mínus čo sa mi na nich nepáčilo a to že sa neskutočne zahrievali ani nebudem opisovať. Chápem, že sa displej hreje, ale mohli by mať lepšie riešené chladenie a odvetrávanie si myslím. Ďalšia vec čo sa mi na nich nepáčila bolo vyššie spomínané ukazovátko. Nápad to je síce dobrý, ale dosť často sa mi stávalo, že nebolo správne zosynchronizované a vo virtuálnej realite mi po nejakom čase zobrazovalo lúč a daný bod iným smerom ako som si ho po zapnutí nastavil, ale to ma až tak moc nebolelo. Tiež mi tam chýbala možnosť si nastaviť vzdialenosť oboch skiel, keďže som na jedno oko vždy videl trochu viac rozmazane na okrajoch čo spôsobovalo deformáciu obrazu a ak som dal okuliare dole, tak mi dlhšie trvalo zaostriť v reálnom svete.

Pôvodne som to chcel aj kvôli Google Street View, ale nedočkal som sa. Našiel som túto aplikáciu len na vyššiu radu od týchto čo som mal. Aby som nepísal len zápory, tak som si vyskúšal pár hier, ktoré som v ich ponuke našiel a boli zadarmo. Pár hodín som sa zahral a nebolo to až tak zlé aby som na virtuálnu realitu ako takú nadával, no kvalita videa napríklad cez Youtube VR stála totálne za figu čo sa kvality obrazu týka. Samozrejme je zaujímavé sedieť doma a pritom byť pod hladinou mora, či pozerať ako vyzerá sopka, alebo sa plaviť k ľadovcom a obzerať sa okolo seba či vyskočiť ako parašutista z lietadla. Všetko to je celkom super zážitok, aj keď to nie je realita, no veľmi mi vadila kvalita spracovania obrazu.

Posledná vec čo mi neskutočne vadila a kazilo to celkový dojem bol veľmi viditeľný raster, všetky zápory by som oželel nebiť tak viditeľného rastru, čo bol aj dôvod toho, že som ich vrátil. Pred kúpou som si pozrel niekoľko video recenzií a nikto tam o tomto nepovedal ani mäkké f. Neviem prečo každý v tých videách vychvaľoval ako tento model, tak aj vyššie modely, ale nikde žiadna zmienka o viditeľnom rastri. Predpokladám, že aj na vyšších modeloch je tento raster viditeľný a preto ani radšej nebudem skúšať niečo drahšie. Toto vidím ako veľký nedostatok a kým tam nebude asi skutočne vysoké rozlíšenie pre každé oko, tak to bude vždy len zaujímavosť bez skutočného potenciálu. Viem aj o okuliaroch za 1 500 € a predpokladám, že sú na tom čo sa kvality týka na úplne inej úrovni a možno je na takých okuliaroch aj menej viditeľný raster, alebo ho nevidieť vôbec. Rozlíšenie majú ale zväčša všetky rovnaké a preto nepredpokladám, že budú na tom čo sa kvality videa či možno iných vecí lepšie, možno sa ale mýlim. Každopádne premýšľam, že by som si také kvalitnejšie okuliare išiel niekam najprv vyskúšať, že ako vyzerá obraz v drahších VR okuliaroch. Tieto Oculus Go som po dvoch dňoch vrátil, aj keď je to kus zaujímavej technológie a v budúcnosti aj s vysokým potenciálom, ale aktuálne si viem zničiť oči aj iným spôsobom a nebude ma to stáť ani cent.Kratšie skúsenosti s Oculus Go 64 GBKaždému, kto premýšľa nad kúpou nie len týchto, ale akýchkoľvek okuliarov pre virtuálnu realitu odporúčam si predtým asi zájsť do nejakého showroomu okuliare najprv vyskúšať ako potom riešiť vrátenie tovaru s nespokojnosťou. Osobne som samozrejme nečakal kvalitu ako v 8K rozlíšení, ale tiež som nečakal, že obraz v nich bude ako v 90. rokoch keď som si prvý krát pustil nejaké video na počítači a pozeral na to ako na zjavenie pána.

Článok bol zobrazený 1901 krát a obsahuje 908 slov
Pridané 1. apríla 2020