Ján Fečík


osobná stránka · blog

Dátum: nedeľa, 5. mája 2024
Čas: 20:46:38, 1714934798, @824
Meniny má: Lesana, Gothard
IP adresa: 18.188.152.162

Thajské pivo Singha a Chang

Jeden môj dobrý kamarát a kamarátka boli na dovolenke v Thajsku a tak ma napadlo, že isto každému čosi donesú, nejaké magnetky a takéto podobné blbosti na čo ja nie som, tak som kamarátovi teda nepriamo naznačil keď už boli tam, že by mi mohli doniesť na ochutnanie ich národne pivo Singha.

Pridané 1. marca 2014

Active Directory - Folder Redirection

Najprv si povedzme čo to vôbec je Active Directory. Active Directory je implementácia adresárových služieb LDAP firmou Microsoft na použitie v systéme Microsoft Windows. Služba Active Directory ponúka prostriedky pre správu identít v rámci siete danej organizácie, tiež ponúka funkcie nutné na centrálnu konfiguráciu a správu nastavení systému, používateľov a aplikácií. Pomocou služby Active Directory je možné zjednodušiť správu používateľov a počítačov, povoliť prístup k sieťovým prostriedkom pomocou jednotného prihlasovania a vylepšiť ochranu a zabezpečenie uložených informácií a komunikácie.

Pridané 26. februára 2014

Ako na GeoIP s využitím MySQL

Toto je stručný návod na využitie dát z MaxMind GeoLite City pomocou vyhľadávanie cez MySQL databázu. Nie každý webhosting má tuto podporu implementovanú priamo vo svojom systém s použitím PHP funkcii určených pre GeoIP lokalizáciu. Nemôžete si tam sami inštalovať programy či knižnice a nemáte možnosť si GeoIP nainštalovať binárne. MaxMind obsahuje databázu IP adries pre identifikáciu kontinentu, krajiny, mesta, zemepisnej šírky a dĺžky, ale aj informácie o organizácii, ktorej je IP adresa pridelená.

Pridané 21. februára 2014

Harman/Kardon NOVA

Reproduktory k počítaču používam prevažne len na hudbu, filmy, či občasne nejaké tie hry. Čiže som nikdy neriešil nejakú reprosústavu na kvalitnú reprodukciu zvuku. Vyše 8 rokov som používal Logitech Z-2300, čo boli vtedy asi najlepšie reproduktory v tejto kategórii na trhu, keď som ich kupoval. Pre mňa boli postačujúce a bola to úplne iná úroveň, keďže som mal predtým nejaké lepšie obyčajné plastové reproduktory. Tomu bolo tak, ale len donedávna a teraz je tomu všetkému už koniec.

Pridané 21. februára 2014

Čo je to RSS?

Pre tých čo sa ešte doteraz nestretli s pojmom RSS, tak jednoducho povedané RSS je XML formát určený na sťahovanie noviniek z nejakej web stránky. RSS umožňuje návštevníkovi prihlásiť sa k odberu noviniek buď celej web stránky, alebo jednotlivých častí ak to daná web stránka umožňuje. Možno ste sa stretli s názvom RSS feed či RSS kanál, ale všetko je to o tom istom a to poskytnutie nových článkov, komentárov či iných dát.

Pridané 11. februára 2014

Inštalácia FreeBSD + Apache, PHP, MySQL

Čo to vlastne FreeBSD je? FreeBSD je unixový operačný systém, ktorý vznikol z BSD verzie Unixu vyvinutého na Kalifornskej Univerzite v Berkeley. FreeBSD je pomerne spoľahlivý a robustný operačný systém, obsahuje podporu pre širokú škálu hardvérových platforiem. Je možné ho prevádzkovať na architektúre Intel i386 (vrátane Pentium a Athlon), amd64 (Opteron, Athlon 64 a EM64T), Alpha/AXP, IA-64, PC-98 a UltraSPARC, podpora ďalších platforiem je vo vývoji. Poďme teda k samotnej inštalácii. Táto inštalácia je svojim spôsobom jednoduchá záležitosť a väčšina to určite zvládne.

Pridané 10. februára 2014

Život študenta na vysokej škole

Toto snáď nie je ani potrebné nejako opisovať. Jedná sa o ilustrovaný život študenta na vysokej škole a aká je v skutočnosti pravda. Pre tých čo tam nikdy nezavítali a nevedia ako to tam chodí, tak sa aspoň zabavia... :-)

Pridané 2. februára 2014